Monday, June 30, 2008

Episod 2 - Celik Minda

Dari Meja Cikgu Kaunseling
Salam manis pelajar sekalian,
Sedar tak sedar, sekarang sudah penghujung bulan Jun. Pasti adik-adik yang bakal menduduki peperiksaan STPM, SPM dan PMR semakin berdebar-debar menati tibanya detik penentuan tersebut. Apapun, cikgu nak semua adik-adik tenangkan fikiran, dan pergunakan sebaiknya masa yang masih ada ini untuk mengulangkaji pelajaran.
Dalam edisi sulung ini, cikgu amat mengalu-alukan adik-adik untuk menyalurkan idea dan pelbagai pendapat supaya informasi yang disediakan dapat lebih membantu adik-adik semua. Caranya? Cikgu ada sediakan panduan di bawah risalah ini.
Untuk panduan yang lebih mendalam, silalah berjumpa dengan guru kaunseling adik-adik, pasti ada lebih banyak maklumat bermanfaat yang boleh diperolehi.. Kaunseling bukan untuk pelajar yang bermasalah sahaja.. jangan silap tau! Cikgu kaunseling memang sedia membantu dari segi kerjaya, maklumat mengenai dadah, ujian-ujian psikologi yang sahih, selain dari teknik mengulangkaji dan tips menghadapi peperiksaan... Oleh itu, jangan segan dan jangan malu, pintu bilik Bimbingan & Kaunseling sentiasa terbuka untuk menerima pelajar sekalian.
Cikgu percaya, setiap pelajar punya potensi untuk berjaya, dan setiap pelajar inginkan kehidupan yang terbaik untuk masa depan. Nantikan edisi akan datang dan salam ceria!
Cikgu Dewi
PANDUAN MENJADI REMAJA HEBAT
Adakah anda ingin melangkah lebih jauh dalam hidup? Tapi tiada matlamat? Tiada wawasan? Tidak tahu caranya?

Tips 1 :
Buatlah matlamat yang spesifik
Ø Nyatakan dengan jelas apa yang kita mahu. Apa? Bila? Siapa? Berapa lama? Di mana? Bagaimana? Dan apa-apa penjelasan yang dirasakan perlu.

Tips 2 :
Jadikan matlamat itu suatu yang dapat diukur.
Ø Apabila tiba tempoh masa yang ditetapkan, kita dapat menilai samada kita berjaya mencapainya atau tidak. Contoh, mendapat ’A’ dalam subjek Matematik. Jika matlamat kita ’hendak menjadi seorang yang gembira’, sudah pastilah sukar untuk dinilai.

Sumber: Resepi Kejayaan Untuk Remaja,
Ahmad Fadzli Yusof, A. Razak A. Muthalib
No comments: